Waar moet je als diabetespatiënt op letten bij warm weer ?

1. Drink voldoende water.

Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Door uitdroging kan je insuline minder goed werken.

water drinken

 

2. Let op met de zon.

Pas op met te veel zon. Verbranding kan je diabetes ontregelen.

3. Meet je bloedglucosewaarden vaker.

Warm weer heeft vaak ongemerkt invloed op je bloedglucosewaarden. Meet daarom extra als je een bloedglucosemeter gebruikt, zodat je hier tijdig op kunt reageren.

4. Houd je medicatie uit de zon en koel.

Insuline, glucagon en teststrips mogen niet in de zon worden bewaard. Ook je tabletten kun je beter niet in de volle zon leggen. Extreme hitte vermindert de werkzaamheid van insuline. Bewaar je medicatie daarom in een koelbox of een koeltasje.

5. Bescherm je voeten.

Loop zo min mogelijk op blote voeten. Zo voorkom je wondjes.

6. Wees matig met alcohol.

Een wijntje of een biertje op het terras in de zon klinkt verleidelijk. Bij meer dan 1-2 glazen alcohol in combinatie met het gebruik van een SU-preparaat of insuline vergroot je de kans op te lage bloedglucosewaarden in de nacht. Neem bij meerdere glazen alcohol voor het slapengaan een boterham en water. Zo kun je een hypo en uitdroging voorkomen.

7. Let op je eten.

Wil je op een zomerse dag lang tafelen of op een later tijdstip eten? Dat kan! Je tablet innemen of insuline spuiten kan zonder nadelige gevolgen wel een keer een uurtje of twee later.

8. Bewegen kost meer energie.

Wees je ervan bewust dat beweging (zwemmen, wandelen, enz.) je met warm weer meer energie kost. Dit kan soms leiden tot lage bloedsuikers.

9. Neem een extra infusieset, pleister of sensor mee.

Pleisters van infusiesets, draadloze pompen en sensoren kunnen door water, zweet en zonnebrandcrèmes eerder loslaten. Neem daarom – vooral als je langer van huis bent – extra pleisters, infusiesets of sensoren mee.De pleister heeft twee uur of langer nodig om goed te hechten, dus breng niet vlak voordat je gaat zwemmen een nieuwe aan.

10. Zwemmen? Koppel je pomp zo nodig af.

zwemmen

 

Heb je een insulinepomp? Informeer dan bij de fabrikant of je met je pomp kunt zwemmen. Kan dit? Vraag dan ook hoelang en hoe diep je onder water kunt. Is je insulinepomp niet waterdicht? Koppel de pomp dan af voordat je gaat zwemmen. Spuit vervangende, kortwerkende insuline als je de pomp langer dan een uur afkoppelt. Vergeet niet om de pomp daarna weer aan te koppelen!
Let op: er is een verschil tussen ‘waterdicht’ en ‘waterbestendig of spatwaterdicht’. Waterbestendig of spatwaterdicht betekent dat het niet erg is als je pomp een beetje nat wordt, maar hij kan niet helemaal onder water.


Oudere posts Nieuwere posts